Palæstina Afrika Minerydning Sydamerika Indianske kulturer Kaffe og Bananer Atlanterhavs-øer Bente Grue

Hverdagslivi Sydamerika
7 billedrige foredrag om hverdagsliv og sociale forhold

Rejser i Sydamerika Historiske rejser i Peru

En indianerkvinde fortæller sin livshistorie

Fru Luz er en åben og varm kvinde på 55 år. Hun fortalte os om sit brogede liv, og tog os med ud i bjergene, hvor hun levede som barn. "Jeg var så heldig at komme i skole i 3 måneder, så jeg kan læse en lille smule". Resten af livet har hun arbejdet for at forsørge, først sin mor og små søskende, sidenhen sig selv og sine 4 børn. Hun fandt eller skabte sine jobs med en sjælden opfindsomhed, og har livet igennem bevaret en glæde, som hun gerne deler med sine medmennesker.

kvinde med barn

Hvorfor vandrer de fra land til by?

Hvad er det, der lokker eller driver i tusindvis af bjergbønder ind mod de store byer?
Hvorfor bliver de ikke ude i deres landsbyer, hvor deres forfædre har boet i årtusinder?
Vi opsøger bønderne på landet og de fattige i byerne, og får noget af et svar. De fortæller om deres liv, arbejde, familie, slum og livsdrømme, og hvad der kan ske, når man prøver at ændre sine livsvilkår.

Overfyldt tog

Minearbejdere i Bolivia

I Bolivia fandt de spanske erobrere det berømte sølvbjerg i Potosi. Vi besøgte de statsejede miner, hvor arbejdet er hårdt, men hvor der dog er 8 timers arbejdsdag, lægehjælp ved ulykker og en vis sikkerhed for familien, hvis forsørgeren bliver dræbt. Siden mødte vi Roberto, der var 22 år og havde arbejdet 17 år i minerne. Han smuglede os med ind i de private miner, så vi selv kunne danne os et indtryk af forholdene.

vi skal i minerne

Boligforhold i Peru

Ude i de fjerne egne af Andesbjergene bygger indianerne stadig huse efter de gamle Inca-traditioner. De lokale håndværkere viste os, hvordan de bygger deres huse, og kvinderne inviterede os med indenfor.
I Amazonlandet besøger vi både de oprindelige junglelndianernes huse og nybyggernes usle boliger, og nede ved stillehavskysten møder vi de store industribyer med luksuskvarterer og enorme slumområder.

Landsbyfest

Børneliv i Peru

At rejse med et barn betyder, at man kommer i nær kontakt med de lokale børn. Af skopudserdrengene lærte min 12-årige søn at spille top, og gadebørnene fortalte os om deres liv i slumkvartererne. Vi boede i en indiansk landsby, lærte børnene at kende og blev inviteret med hjem og i skole. Pedro tog os med op i bjergene, og 14-arige Beatriz fortalte os om, hvordan hendes liv pludselig blev totalt ændret.

Markedspiger

Håndværk i Andebjergene

Mange af de traditionelle håndværk, vi tidligere kendte herhjemme, finder vi lyslevende ude i bjerglandsbyerne. Vi besøger mureren og snedkeren, der bygger alt i hånden, slagteren der får hjælp af hele familien, bageren der bager i kuppelovn med brænde, hattemageren, guitarbyggeren og anden hjemmeindustri. Ved foredraget medbringer jeg eksempler på håndværkernes produkter.

Hattemagere

Plantefarvning i Peru

Indianerne har en mange tusinde år gammel tradition for at plantefarve garner og væve de smukkeste tekstiler i traditionelle mønstre. Ude i bjerglandsbyerne følger vi hele processen fra råuld og spinding på håndten til farvning med planter, lav og cochenillelus.
Ved foredraget medbringer jeg prøver på de garner, jeg var med til at farve, samt et udvalg af nye og gamle tekstiler.

Ild under farvergryderne
Rejsen blev støttet med et rejselegat fra DANIDA.

Foredragsholder Bente GrueEwaldsvej 188600 Silkeborg31 51 42 33foredrag@bentegrue.dk

Forsiden
Om Bente Grue
Foredragsliste til print
(pdf 268k)

Rejseforedrag:

Afrika før og nu
Minerydning i Angola
Zambi Zanga
Kongeriget N'gola
Min farmor i Sydafrika

Kaffe og bananer
Øko-kaffe i Mexico
Øko-bananer Costa Rica
Bæredygtig handel

Palæstina
Det andet Palæstina
Krig og fred i Palæstina
Beduiner i Negevørkenen

Atlanterhavs-øer
Færøerne i helikopter
Gran Canaria

Sydamerika

Natur- og kultur
Andesbjergene i Peru
Amazonjunglen
Ecuador
Galapagos-øerne
Eksotiske frugter

Historiske rejser i Peru
Store indianske kulturer
Incariget
Helligtrekongersfesten

Dagligliv i Sydamerika
En indianerkvinde
Børneliv i Peru
Minearbejdere i Bolivia
Migration
Plantefarvning