Til forsiden

Palæstina Afrika Minerydning Sydamerika Indianske kulturer Kaffe og Bananer Atlanterhavs-øer Bente Grue

Bente er globetrotter med stort G

Artikel af Camilla Riis Thomsen i Midtjyllands Avis 22.10.11

Når muligheden har budt sig, er Bente taget af sted
– indtil videre har hun over 50 lande på opleveren

SILKEBORG: Bente Grue var ikke mere end 18 år, da hun tog alene af sted til Tyrkiet. Det var i 1965.
- Jeg havde længe haft udlængsel, så kun seks dage efter skolen sluttede, rejste jeg til Tyrkiet for at hjælpe med at grave huller til elektricitetspæle. Det var før, man begyndte at flyve, så jeg kørte 71 timer med tog hele vejen til Istanbul, fortæller Bente Grue.

 Tilbage til "Om Bente Grue"  Forsiden

Rejser med indhold

Sidenhen er det blevet til rigtig mange rejser og mange spændende oplevelser i rigtig mange lande rundt omkring i verden.

- Jeg rejser ikke på charterferie bare for at komme ud og rejse. Mine rejser skal have en form for indhold, så jeg rejser derhen, hvor mulighederne lige byder sig. Jeg vil gerne opleve noget, og jeg tager mig god tid til at lære landet, kulturen og menneskerne at kende, fortæller hun.
Netop derfor er det også vigtigt for hende at rejse billigt og primitivt og leve under samme vilkår, som de mennesker, hun besøger.

- Jeg rejser altid kun med en lille rygsæk og pakker kun det allermest nødvendige, og så vasker jeg undervejs. Jeg har kun én kortærmet og én langærmet bluse med, og så må jeg bruge den ene, mens den anden bliver vasket. Og jeg har aldrig en stor, tyk trøje med, men to tynde. Så kan jeg tage den ene over den anden og tage den af igen, hvis det bliver for varmt. Og de fylder også mindre, forklarer hun.

Rundt omkring på sine ture overnatter hun, hvor det lige passer, på billige »bed & breakfast«-steder eller hos private. Det giver en masse nye bekendtskaber og en anderledes måde at rejse på.

- Når jeg besøger folk vil jeg gerne deltage i deres daglige gøremål. F.eks. går jeg med i skoven for at samle brænde eller vi går i bjergene for at samle planter til plantefarvning. Noget af det mest specielle, jeg har lært, er at undgå at træde på landminer. Det var nødvendigt, da jeg besøgte Angola mindre end et år efter at deres forfærdelige borgerkrig sluttede. Alle huse var sønderskudt, og alligevel blev jeg modtaget med åbne arme, fortæller Bente Grue.

De mange oplevelser sætter ting i perspektiv

- Da vi boede halvandet år i Spanien i en lille bjerglandsby, hentede vi vand i en fontæne på torvet, og der var nogle gange flere timers kø. Så lærer man altså at spare på vandet, siger Bente Grue med et smil. Hendes primitive rejsevaner har hun taget til sig, også hjemme i huset i Silkeborg.
- Man lærer at leve billigt, også i det daglige. Jeg har ingen opvaskemaskine og har aldrig haft en bil. En stor del af mit grønsagsbehov får jeg dækket fra min egen have, og meget af mit tøj er genbrugstøj, siger hun.
Hun bruger altså ikke penge på luksus, men sparer i stedet sammen til sine utallige spændende rejser.

I farmorens fodspor

Min farmor hos fotografen- Alle mine ture gør stort indtryk på mig, og jeg reflekterer tit over dem bagefter, fortæller hun.
Specielt én tur var noget helt særlig for den nu 65-årige globetrotter.

- I 1904 rejste min egen farmor til Syd-Afrika for at arbejde som tjenestepige. Jeg har arvet min farmors gamle breve, hun sendte hjem dengang, og jeg syntes at de var så spændende, at jeg bestemte mig for at tage derned og simpelten gå i hendes fodspor. Jeg besøgte de steder, hun havde været og rejste ad de veje, hun benyttede sig af. Det var en stor oplevelse, siger Bente Grue.
Turen varede tre måneder.

Dette er Bente Grues farmor, Maren, i søndagstøjet hos kanonfotografen i Cape Town i 1904

Har holdt 300 foredrag

På nogle af sine rejser har Bente Grue haft sønnen, Marc, med, og alt i alt har hun rejst og boet i over syv år i mere end 40 lande. Det har naturligvis givet hende en masse erfaring, og hun har lært en masse, ikke mindst sprog. Hun snakker i dag både engelsk, tysk, fransk og spansk.
På den baggrund afholder hun derfor nu en lang række foredrag om hendes ture og alle hendes oplevelser. Det er indtil videre blevet til mere end 300 foredrag.
I hendes hus er der souvenirs fra de mange eksotiske steder, hun har besøgt, og hver lille ting har sin egen historie.

Bente Grue er nået til det sydligste punkt på det afrikanske kontinent, Cap Agulhas - dér, hvor Atlanterhavet og Det indiske Ocean mødes.


Bente Grue rejste denne sommer op til det nordlige Finland for at opleve midnatssolen og deltage i en international folkemusikfestival. Her mødte hun bl.a. musikere fra Rusland og Japan.
- Jeg har jo rejst meget vestpå, fordi jeg snakker sprogene, men jeg har aldrig været længere østpå end i Palæstina. Så det kan være, det bliver mit næste projekt. Jeg kunne godt tænke mig at se Kina og Japan, siger hun eftertænksomt.

Bente Grue er født og opvokset i København, men flyttede til Silkeborg for 30 år siden.
- Jeg kan godt lide Silkeborg. Her er der vand og sø, handlemuligheder tæt på, og jeg har torvet lige i nærheden. Det finder man ikke på samme måde i København, siger hun.

Herlige piger

Forsiden
Om Bente Grue
Foredragsliste til print
(pdf 268k)

Rejseforedrag:

Afrika før og nu
Min farmor i Sydafrika
Cape Town før og nu
Folk i farver i Sydafrika
Minerydning i Angola
Zambi Zanga
Kongeriget N'gola

Kaffe og bananer
Øko-kaffe i Mexico
Øko-bananer Costa Rica
Bæredygtig handel

Palæstina
Det andet Palæstina
Beduiner i Negevørkenen

Atlanterhavs-øer
Færøerne i helikopter
Gran Canaria

Sydamerika

Natur- og kultur
Andesbjergene i Peru
Amazonjunglen
Ecuador
Galapagos-øerne
Eksotiske frugter

Historiske rejser i Peru
Store indianske kulturer
Incariget
Helligtrekongersfesten

Dagligliv i Sydamerika
En indianerkvinde
Børneliv i Peru
Minearbejdere i Bolivia
Migration
Plantefarvning


Foredragsholder Bente GrueEwaldsvej 188600 Silkeborg31 51 42 33foredrag@bentegrue.dk